Sanja Miovčić

EXECUTIVE DIRECTOR/ FOREIGN INVESTORS COUNCIL. @

Sanja Miovčić obavlja funkciju izvršne direktorice u Foreign Investors Council (FIC) – Vijeću/Savjetu stranih investitora Bosne i Hercegovine od 2016. godine. FIC je najznačajnija nezavisna poslovna asocijacija koja od 2006. godine aktivno promoviše i razvija predvidljivo, konkurentno i održivo poslovno okruženje kroz otvoreni dijalog s vlastima i drugim relevantnim partnerima. FIC danas okuplja 70 stranih i domaćih kompanija koje su investirale više od 9 milijardi KM i zapošljavaju više od 20.000 radnika.
Sanja ima više od 20 godina profesionalnog iskustva u brojnim međunarodnim kompanijama i organizacijama. Prije nego što se pridružila FIC-u, radila je više od 10 godina kao voditelj poslovnog razvoja i marketinga u uglednoj austrijskoj konsultantskoj kompaniji Wolf Theiss. Sanja pruža podršku kompanijama u vezi s ulaganjima i poslovnim razvojem s vrlo razvijenim vještinama rješavanja problema i strateškog planiranja.

Sanja je svoje aktivnosti usmjerila na lobiranje, komunikaciju i umrežavanje kroz članstvo u brojnim globalnim i lokalnim udruženjima. Trenutno je članica je upravnog odbora Agencije za promociju stranih ulaganja Bosne i Hercegovine (FIPA), te bivša predsjednica Upravnog odbora IFTDO-a (Međunarodne federacije organizacija za obuku i razvoj), globalnog udruženja osnovanog 1972. godine u Ženevi, i počasni član poslovne asocijacije CEEWABA – Centralno Istočna Evropa & Zapadna Afrika, član upravnog odbora Impakt Investment Fondacije u BiH, i članica European Women Association (EWA).

U svojoj impresivnoj karijeri prošla je niz prestižnih programa stipendiranja i studiranja u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kini, Austriji, zemljama regiona, kao što je program profesionalne razmjene Ambasade SAD-a – IVLP i Akademija liderstva za razvoj (LAD) podržan od strane Instituta za međunarodne studije Freeman Spogli Univerziteta Stanford.

Živjela je i radila u nekoliko zemalja Zapadnog Balkana i upoznata je sa regionalnim ekonomskim i socijalnim pitanjima. Sanja je do sada organizovala i učestovala na brojnim poslovnim konferencijama i događajima u zemlji i inostranstvu. Tečno govori engleski i francuski jezik, a služi se italijanskim, španskim i njemačkim. Pored posvećenosti poslu i ličnom razvoju, Sanjina strast su pisanje, čitanje i jedrenje.