GORAN MAKLJENOVIĆ

@

Goran Makljenović je odrastao u Sarajevu, trenutno nastanjen u Beogradu, a dušom I profesionalno prisutan u cijelom regionu. Staru želju da se kroz posao kreće kroz sve naše lijepe krajeve, upoznaje ljude različitih mentaliteta I narečja, ispunio je prethodnih godina, koliko je u ‘misiji’ da regionalno utiče na svijest o kvalitetu kafe, razvojem koncepta specialty kafeterija, mikropržionica.
‘Sticajem čudnih okolnosti’, a zapravo najvjerovatnije sa razlogom, 25 godina je već u branši ugostiteljskoj, kroz sve uloge koja vam ona može ponuditi, te tako je mogao svjedočiti regionalnom razvoju branše, kroz četiri dekade.
Iskustvo svih uloga, potom lično usavršavanje I senzibilitet koji posjeduje, kreirao je u njemu profesionalca koji sa integritetom I visokim standardima I očekivanjima pristupa svakom projektu.
Prije 15-ak godina kafa pronalazi njega I od tada ulazi u svijet ne komercijalnog, kraft pristupa, te slučajno biva I jedan od pionira Specialty pokreta I začetnika tzv. Trećeg talasa u svijetu kafe I ugostiteljstva na ovim prostorima, svjetskog trenda koji se stidljivo prelivao I na područje Balkana.
Od tada, po cijelom regionu, uvodi entuzijaste I buduće ugostitelje u svijet kvalitetnih kafa, prženja, multibojler tehnologije kafe aparata, visoko standardizovane pripreme espresa I alternativnih metoda, sopstvenog brendinga I sl.
Kad bi sve sumirali, rekli bi da je u pitanju osoba koja na jednom mjestu objedinjuje pre-opening kafeterija I pržionica, barista I roasting treninge, regionalno zastupništvo za San Remo opremu za kafu, ali I dva brenda pržionika, proizvodnju premium tople čokolade, pa sve do razvijene metodologije ekspertske analize postojećih ugostiteljskih objekata I kreiranja strategije rasta I razvoja.
I sam insistira na tome da je u zbiru ovo pretenciozno, ali zapravo se kroz karijeru sve iskustveno složilo, te nametnulo pravce djelovanja koje prezentuje kroz ‘Balkan Coffee Advisor’ tour.