Feđa Begović

@ USAID

Feđa Begović je stručnjak za ekonomski razvoj, s više od 20 godina iskustva u poljoprivrednom, prehrambenom i turističkom sektoru. Radio je na projektima u organizaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Vlade Kraljevine Švedske, Evropske unije (EU), Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD), kao i u privatnom sektoru za kompaniju Procter & Gamble (P&G).
Trenutno, predvodi komponentu za razvoj turističkih proizvoda na projektu vrijednom 20 miliona američkih dolara, kojeg finansira USAID u Bosni i Hercegovini, s posebnim fokusom na integriranje poljoprivrednika i proizvođača hrane u lanac vrijednosti turizma, kao i niz drugih aktivnosti povezanih s razvojem ljudskog kapitala. U bogatoj profesionalnoj karijeri, Feđa je radio na poziciji zamjenika direktora na projektu USAID/Sweden FARMA II u BiH vrijednom 18 miliona američkih dolara, čiji je fokus bio na standardizaciji kvalitete, dodavanju vrijednosti i razvoju tržišta u sektorima voća i povrća, mliječnih proizvoda, ljekovitog bilja i meda. Na Projektu poboljšanja životnih uslova na selu, kojeg je finansirao IFAD, Feđa je dizajnirao pilot-shemu za razvoj lanca vrijednosti usmjerenu ka minimiziranju stope siromaštva, što je rezultiralo ulaganjem više od 2 miliona američkih dolara i, u konačnici, zapošljavanjem više od 1.100 poljoprivrednika u 11 općina širom Bosne i Hercegovine.
Feđa Begović diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Sarajevu. Dobitnik je stipendije američke vlade, nakon čega je proveo godinu dana studirajući na prestižnom američkom univerzitetu Rutgers. Također, Feđa je dobitnik Cochran stipendije za stručnjake u oblasti proizvodnje hrane na Univerzitetu Cornell. Uz širok opus poslovnih aktivnosti, Feđa kontinuirano ulaže u obrazovanje i svoju ekspertizu, pa je tako nedavno završio i jedinstveni program MiniMasters za liderstvo i menadžment na Univerzitetu Arizona State.