Amarildo Mulić

@ J.P. Nacionalni park „Una“

Amarildo Mulić, rođen 11. februara 1967. godine u Bihaću, školovao se na Univerzitetu u Rijeci, Hotelijerski fakultet u Opatiji i danas nosi zvanje magistra ekonomije. Stekao je iskustvo u mnogim životnim okruženjima sa ljudima različitog porijekla, a pošto je vrlo otvorena i komunikativna osoba nije imao problema dok je živio u stranim zemljama i sa ljudima koji imaju drugačije običaje i navike. Kad se vratio u svoju zemlju aktivno se uključio u rad mjesne zajednice i Općine Bihać. Govori engleski i talijanski jezik.
Radno iskustvo stiče na mnogim radnim mjestima i pozicijama, od uposlenika u talijanskom preduzeću Dai Sabbioni, Scotichino – Bondeno, Ferrara Italija, menadžera restorana u privatnom preduzeću BAR 59 Via Traversagno 25, Bondeno, Italija, do projektnog menadžera u dioničkom društvu Finest S.p.A., Pordenone, Italija.
Po povratku u rodni grad, zapošljava se kao direktor Turističke zajednice Općine Bihać, a potom kao izvršni direktor Turističke zajednice Unsko – sanskog kantona. Od 2004. godine do 2011. obnaša funkciju savjetnika Gradonačelnika općine Bihać. Na svojim dužnostima uvijek je nastojao istaknuti ljepote područja općine, regije i cijele BIH kao i njihovo održivo korištenje u turističke svhe, a da se pri tom ne naruši očuvanje prirode. Godine 2011. i od samog početka rada J.P. Nacionalni park „Una“ postaje direktor ovog zaštićenog područja gdje je i danas zaposlen.
Tokom svog dugogodišnjeg rada koji se veže uz njegovo profesionalno djelovanje, primio je brojna priznanja i ordene za svoj rad, te postao član mnogih strukovnih asocijacija i nosilac nekoliko priznanja i certifikata. U toku svog angažmana u Javnom preduzeću Nacionalni park „Una“ doprinijeo je razvoju ovog zaštićenog područja, te je Nacionalni park Una pod njegovim rukovodstvom postao prepoznat na svjetskim turističkim tržištima i jedan od vodećih BH brendova. Nacionalni park Una je kroz svoj rast i razvoj postao generator ekonomskog razvoja grada Bihaća i Unsko-Sanskog kantona i prepoznat kao nosilac razvoja, posebno turističko – ugostiteljske privrede ovog dijela Bosne i Hercegovine.