Archives: Speakers

Post Type Description

Minka Gazibara-Bajramović

CEO-SM Studio Marketing Legeng @

Minka Gazibara-Bajramović, stručnjak za marketing i komunikacije, voditelj je regionalne marketinške agencije SM Studio Marketing Legend.
Birajući marketing kao profesionalnu orijentaciju, a rad u agenciji kao okvir rada s klijentima, Minka je prihvatila da marketing bude njen život – dinamičan, uvijek nov i inspirativan.
Prva profesionalna iskustva, koja je stekla radom u medijima, osigurala su potpuni uvid i stabilnu sponu između klijenta i vidljive kampanje koja je samo vrh ledenog brijega u procesu komunikacije.
Uz Minkin dalji profesionalni tok i saradnju sa najvećim svjetskim i domaćim kompanijama, rasla je i agencija SM Studio Marketing. Danas stabilna, znanjem i iskustvima jaka agencija, SM Studio Marketing dobitnica je mnogih nagrada – za evente godine, najbolju digitalnu kampanju, na svjetkom nivou najbolji Instagram profil, ali i nebrojeno mnogo toplih riječi i hvala njenih klijenata. Red Bull, Hell, Nokia, Samsung, Panasonic, Dove, Axe, Rexona, Kinder, Nestle, Coca-Cola, Accor, Manuel,Intesa SanPaolo Banka, Violeta, Bosnalijek, Lek, Porsche, Olix, Delimano, samo su neki od njih.
Minka i danas posvećeno vodi tim agencije, a gostujući je profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, na Katedri za marketing.

Maša Lepšanović

vlasnica marketinške agencije “Fly with Masha” @

Maša Lepšanović – vlasnica marketinške agencije “Fly with Masha” , specijalizovane za digitalni marketing u turizmu. Influeser, edukator, kreator sadržaja, digitalni nomad, diplomirani turizmolog.
Životno iskustvo sam stekla u Saudijskoj Arabiji radeći kao stjuardesa, a povratkom u Srbiju kreće moj put u digitalnom marketingu. Već 4 godine uspješno saradjujem sa turističkim organizacijama čitavog Balkana, hotelskim lancima, kompanijama, i svjetski poznatim brendovima, istražujem turističke potencijale, ukazujem na nedostatke, edukujem ljude, informišem i pomažem im pri putovanju.
Uzela sam učešća na brojnim konferencijama u turizmu i digitalnom marketingu, i ponosna sam što i ove godine mogu da budem brend ambasador Sarajevo Turizam Samita.

Moja misija je da njegujem i podstičem razvoj turizma kako u Srbiji tako i u ostalim balkanskim državama, i da podignem svijest ljudima o lokacijama, manifestacijama, destinacijama, tradiciji, kulturi i vrijednostima koje njegujemo na ovim prostorima.

Gabriel Guneseker

Head Development International- The Clarks Hotels&Resorts @

Gabriel Gunesekere je šef odjela za razvoj i poslovno planiranje međunarodne divizije hotela i resorta The Clarks. Kao jedan od vodećih hotelskih lanaca u Indiji, The Clarks se brzo širi globalno, s već uspostavljenim poslovanjem na Šri Lanki i Maldivima. S više od 130 hotela u tri zemlje i raznovrsnim portfeljom od 10 brendova, kompanija je uzbuđena zbog svog rasta.

Gabriel je iskusni profesionalac u oblasti ugostiteljstva i turizma, s bogatim iskustvom u hotelima, turizmu i avijaciji koje obuhvata tri decenije rada na Bliskom Istoku, u Južnoj Aziji i Jugoistočnoj Aziji. On je višelingvalni Šrilanđanin austrijskog porijekla koji je radio s renomiranim kompanijama poput Accor, Swiss-Belhotel Group, The Kingsbury Hotel Colombo, i drugih. Pored toga, Gabriel posjeduje pilotsku dozvolu i prošao je nekoliko obuka s Qatar Tourism, Accor Academy i Svjetskom turističkom organizacijom. Svo ovo iskustvo i ekspertiza čine ga ključnom figurom u širenju i uspjehu The Clarks-a na međunarodnom nivou.

Nenad Ivanišević

Pokrajinski Sekretar za privredu i turizam AP Vojvodina, Republika Srbija @

Nenad Ivanišević rođen je 1972. godine u Konjicu u Bosni i Hercegovini. Po obrazovanju je diplomirani pravnik. Stekao je zvanje magistra nauka međunarodne ekonomije a zatim i zvanje doktora ekonomskih nauka. Licencirani je stručni radnik u oblasti socijalne zaštite.
Od 1995. godine radi u Gerontološkom centru u Subotici, a od 2001. do 2014. i od 2017. do 2020. na funkciji je direktora te ustanove.
Od 2016. do 2018. godine bio je profesor predavač na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, a od 2019. do sada u Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu.
Obavljao je dužnost državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (2014–2017) i u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture od 2017. godine, kao i posebnog savetnika potpredsednice Vlade Republike Srbije.
Bio je poslanik u Skupštini AP Vojvodine u periodu od 2008. do 2012. godine.

Dr Nenad Ivanišević, svoje bogato iskustvo u javnom sektoru, vladinim institucijama, u Gerontološkom centru Subotica, kao profesor na univerzitetu, te i kao član Pokrajinske vlade u svojstvu pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, omogućilo mu je da širok dijapazon iskustava i znanja stečenih u mnogim oblastima od strateškog značaja za razvoj privrede, infrastrukture, ali i socijalne politike danas implementira i u rad u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam

Faris Smajić

Burch Univerzitet @

Faris Smajić ima 23 godine i student je Digitalnih komunikacija i odnosa s javnošću na Internacionalnom Burch Univerzitetu. Pored toga, on radi kao Digital Marketing Manager, kombinirajući svoj akademski razvoj s praktičnim iskustvom u industriji. Faris je strastven za digitalni marketing, komunikacije, te foto i video produkciju. Njegov profesionalni angažman i akademski put naglašavaju njegovu posvećenost i stručnost u ovim oblastima.

Adnan Vlajcic CEO

Insider Sarajevo / Udruženje Mali ambasadori @

Adnan Vlajčić je stručnjak u turističkoj industriji i angažiran je u različitim projektima koji obuhvataju osnivanje, vođenje i promociju turističkih aktivnosti.
Od jula 1999. do decembra 2017. godine, Adnan je obavljao funkciju izvršnog direktora u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, gdje je bio odgovoran za širok spektar aktivnosti vezanih za razvoj i promociju turizma u regiji. Kroz ovu ulogu, stekao je bogato iskustvo u marketingu, promociji i upravljanju turističkim destinacijama.
Paralelno sa svojim poslom u Turističkoj zajednici, Adnan je od 2001. godine aktivan kao samostalni turistički vodič. Kroz svoju dugogodišnju karijeru, vodio je brojne grupe turista za različite turističke agencije širom svijeta, nudeći im autentično iskustvo i duboko razumijevanje različitih kultura i destinacija.
Svoju strast i angažman za promociju kulture, obrazovanja i humanitarnog djelovanja Adnan je dodatno potvrdio osnivanjem Udruženja Mali ambasadori, gdje je služio kao osnivač i predsjednik. Kroz ovo udruženje, Adnan je pokrenuo niz inicijativa koje su imale za cilj podržati i unaprijediti zajednice u kojima djeluje.

Aida Mujezinović-Ćustović

Co Founder/ Project manager Sarajevo Matinee/ Sarajevo Street Food Market @

Aida Mujezinović-Ćustović je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 2012. godine sa zvanjem Bachelor finansijskog menadžmenta, diplomirala je na engleskom jeziku. Kasnije je stekla diplomu Master finansijskog menadžmenta na Sarajevskoj školi ekonomije postigavši izuzetne rezultate s prosječnom ocjenom od 4.0.

Od marta 2023. godine, Aida obavlja funkciju Glavnog finansijskog menadžera u DDC MLS Ltd, multinacionalnoj korporaciji. U ovoj ulozi, ona vodi finansijske operacije na tri lokacije: Sarajevu, Banja Luci i Beogradu.
Od samog početka projekata Sarajevo Matine i Sarajevo Street Food Market, aktivno je uključena u sve aktivnosti vezane za finansijsku strukturu, upravljanje projektima, komunikaciju sa svim zainteresovanim stranama, te je odgovorna za implementaciju pravnih propisa i održavanje pozitivnog toka gotovine.

Aida je poznata po svojoj organizovanosti, orijentisanosti ka detaljima i rezultatima. Posjeduje bogato iskustvo u upravljanju finansijama, vođenju projekata i odnosima sa klijentima. Također se odlikuje u multitaskingu, analizi podataka i saradnji u timu, uz snažne prezentacione i komunikacijske vještine.

Ismar Šmigalović

Glavni i odgovorni urednik turističko-poslovni magazin Visit BiH @

Ismar Šmigalović glavni je i odgovorni urednik turističko-poslovnog magazina Visit BiH već sedam godina. Fakultet za žurnalistiku završio je u svojoj rodnoj Tuzli, a nakon toga i Visoku školu novinarstva Media plan u Sarajevu.
U svojoj dugogodišnjoj novinarskoj karijeri radio je za brojne bh. medijske kuće, a imao je i trogodišnji izlet u svijet marketinga. Ipak, prva ljubav zaborava nema pa se vratio novinarstvu u kojem i iskreno uživa.
U slobodno vrijeme uživa u prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, ali i regiona, pa većinu svojih putovanja objavljuje u magazinu Visit BiH i društvenim mrežama ovog medija.

Ivaylo Kozhuharov

@

Ivaylo Kozhuharov je stručnjak u oblasti ugostiteljstva sa više od 15 godina menadžerskog iskustva, motiviran da poboljša profitabilnost kompanije kroz inovativne tehnike. Ranije je obnašao pozicije direktora upravljanja domaćim hotelskim lancem, generalnog menadžera u hotelima za odmor i poslovne hotele – oba su dio međunarodnih brendova hotela i odmarališta. Ivaylo trenutno pruža usluge razvoja poslovanja i upravljanja operacijama, upravljanje ljudima, osnažujući ekosisteme ugostiteljstva inteligentnim rješenjima za ugostiteljstvo za svoje partnere u regionu CEE.

Ruba Velagić

Tourism Visitor Experiences and Marketing Senior Specialist- USAID projekat razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) @

Velagić je projektna menadžerica s deset godina iskustva rada u oblasti turizma, uključujući međunarodne razvojne projekte (RCC, Helvetas, IOM, USAID) i privatni sektor. Ekspertica je za razvoj turističkih iskustava i destinacijski marketing, radi na osmišljavanju i implementaciji inicijativa koje unapređuju iskustvo posjetitelja kroz kreiranje kreativnije i raznovrsnije turističke ponude.
U timu projekta USAID Developing Sustainable Tourism in Bosnia & Herzegovina – Turizam USAID Turizam zadužena je za dizajniranje novih turističkih proizvoda, iskustava i itinerera ili poboljšanje postojećih, kao i vođenje aktivnosti usmjerenih na marketing tih iskustava na nacionalnoj i međunarodnoj razini koristeći B2B i B2C kanale, preko offline i online platformi. Organizirala je posjete upoznavanja s destinacijom (fam trips) vodećih međunarodnih turoperatera (The Travel Corporation, Intrepid) kao i prestižnih svjetskih travel medija (The Telegraph, The Times, The Guardian, National Geographic Travel itd). Radi na marketingu, promociji i razvoju proizvoda na Vinskoj Cesti Hercegovine, na razvoju destinacijske platforme discoverbih.com, kao i na implementaciji modela Signature Experiences za Bosnu i Hercegovinu.
Ruba Velagić je magistrica Međunarodnih odnosa i diplomatije – Faculty of Political Science Sarajevo (BH), Masaryk University Brno (CZ), Faculty of Economics, Business and Tourism Split (CRO).

Copyright 2023 SARAJEVO TOURISM SUMMIT. All rights reserved